Zorgwijk de Hogeweyk te Weesp

toon op kaart
Locatie: Weesp
Zorgwijk de Hogeweyk te Weesp

Project ''De Hogeweyk'' te Weesp
Woonzorgwijk met o.a. 23 woningen, theater, supermarkt, huisartsenpost en restaurant

Op 10 april 2010 om 17:00 is bij AVRO's KunstUur (NL-2) het project de Hogeweyk gepresenteerd.
U kunt de uitzending online bekijken via de volgende link: <uitzending gemist>

Opdrachtgever: Vivium Zorggroep
Gebruiker: Hogewey
Constructeur: Advies- en ingenieursbureau voor bouwconstructies Van de Laar
Aannemer: Heijmerink Bouw B.V.
Landschapsarchitect: Niek Roozen Tuin-en landschapsarchitecten
Fotograaf: Madeleine Sars Eindhoven

Projectarchitecten: Michael BolFrank van Dillen en Ivo van den Thillart
Medewerkers: Thieu Kreté, Ronald van Boxmeer, Aswin Basemans
Opzichter: Jan Brouwers
Oplevering: 2009
Oppervlakte: 12.000m2
Bekijk het project op Google Street View Google Street View Hogeweyk Weesp

DE STEDEN EN DE HERINNERING
''Als je daar vandaan vertrekt en drie dagen oostwaarts gaat, kom je in Diormira, een stad met zestig zilveren koepels, bronzen beelden van alle goden, met tin geplaveide straten, een kristallen theater, een gouden haan die elke morgen op een toren kraait. Al deze schoonheden kent de reiziger al omdat hij ze ook in andere steden heeft gezien. Maar de eigenschap van deze stad is dat wie er op een avond in september aankomt, als de dagen korter worden en de veelkleurige lampen aangaan, en er vanaf een terras een vrouwenstem roept: oehoe!, dat die zich afgunstig voelt op hen die nu denken dat ze al een avond als deze hebben meegemaakt en dat ze toen gelukkig waren.''

Italo Calvino, De onzichtbare steden, 1972

Net zoals vroeger.
Molenaar&Bol&Van Dillen Architecten heeft met het ontwerp van verpleeghuis De Hogeweyk in Weesp een vertrouwde leefomgeving gerealiseerd voor dementerende bewoners. Bewoners van De Hogeweyk wonen en leven - onder begeleiding - in een omgeving waar ze van vroeger uit vertrouwd zijn. Met al het denkbare gemak en wooncomfort, aangepast aan een diversiteit van leefstijlen. 23 uiteenlopende woningen vormen zo samen een uniek leefconcept waar circa 135 dementerende bewoners echt thuis zijn, waar ze hun actieve leven kunnen voortzetten. Dit maakt van De Hogeweyk een veilige en vrije leefomgeving voor een zo normaal en menswaardig mogelijk bestaan.

Nominatie Hedy d'Anconaprijs: 
Molenaar&Bol&VanDillen architecten is trots te kunnen aangeven dat het project de Hogeweyk genomineerd is voor de Hedy d'Anconaprijs <meer over de Hedy D'Anconaprijs>. Jury nomineert zes projecten voor Hedy d’Ancona-prijs.
De nominaties voor de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur zijn bekend. De jury, onder voorzitterschap van Ton Venhoeven, heeft uit honderdtwaalf ingezonden projecten uiteindelijk zes projecten genomineerd. De keuze is heel divers: een kleinschalig woon- en werkproject voor mensen met een verstandelijke beperking in Noord-Holland, een verbouwing aan de Brouwersgracht voor ouderen, een grootschalig ziekenhuis met innovatief zorgconcept, een gezondheidscentrum in een wederopbouwcomplex, een multifunctioneel revalidatiecentrum in Arnhem en een verpleeghuis in Weesp, ontworpen als zelfstandige wijk.

  • Ton Venhoeven, voorzitter, architect (VenhoevenCS), Rijksadviseur voor de infrastructuur
  • Frans Jaspers, lid Raad van Bestuur UMCG
  • Durk Kooistra, lid Raad van bestuur ’s Heeren Loo
  • Jaap Roëll, vm. concerndirecteur Cordaan
  • Dana Ponec, architect (Dana Ponec Architecten)
  • Elma van Boxel & Kristian Koreman, bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles)
  • Dorien de Vos, interieurontwerp

De Hedy d’Ancona-prijs is een nieuwe prijs in de Nederlandse architectuur- en zorgwereld. De prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. De Hedy d’Ancona-prijs is een gezamenlijk initiatief van het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het Centrum Zorg en Bouw van TNO. Het Atelier van de Rijksbouwmeester en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen het initiatief.

Inzending Hedy d'Anconaprijs 'De Hogeweyk'.pdf (1.5mb)

 

Volg ons op Linkedin Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
Volg ons op:
meer afbeeldingen
meer Zorgen